hits

Sunn fornuft-plakaten.

  • 22.03.2018 - 13:54

Det hender en sjelden gang den blir et samtaleemne i media i sammenheng med store diskusjoner rundt ordet kroppspress og press generelt. Utenom det er den bare der som en liste med usynlige retningslinjer som man fort glemmer i hverdagen.

Det er ingen stor hemmelighet at dette med blogg har eskalert de siste fem årene. Jeg tør ikke tenke på hvor mange innlegg som publiseres hver dag. Alt fra hverdagsinnlegg til provoserende clickbait innlegg der personen bak bare er ute etter flere lesere.

Det er heller ingen stor hemmelighet at mennesker blir påvirket av sosiale medier og at kroppspress og den ``perfekte`` kroppen er et stort tema om dagen. Jeg skal ikke nekte for at jeg selv blir påvirket av sosiale medier, men jeg har et sunnere syn på det nå enn jeg hadde tidligere.

Tanken bak sunn fornuft-plakaten er å bevisstgjøre alle de som daglig deler av seg selv enten det er i forhold til blogg, instagram, snap, eller andre sosiale medier hvor man uttrykker seg  og sine tanker rundt forskjellige temaer. Det er også fokus på både deres rolle og påvirkningskraft i forhold til kroppsbilde og idealer, som i dag er et fullstendig kaos.

 


 

Sunn fornuft-plakaten sine retningslinjer.

 

1.      Unngå å skrive hvor mye du veier, BMI, kaloriinntak, midjemål, armmål og liknende tall. Husk at du har unge lesere som sammenlikner seg med deg.

 

2.      Unngå å være for bastant når du skriver om positive eller negative sider ved en enkelt matvare eller en livsstil. Husk at du skriver fra egen erfaring og ikke er fagperson. Det som er bra for deg er ikke nødvendigvis bra for alle andre.   

 

3.      Bilderedigeringsprogram kan være fint for å justere lys, farger og utsnitt, men unngå å endre kroppsstørrelse eller fasong.

 

4.      Del gjerne mat og treningsinspirasjon, men vær flink til å understreke hvem det er ment for, at ikke alle løper like fort, veier like mye eller i det hele tatt trenger å endre noe. Husk at du ikke har noe kontroll på hvem som leser det du poster på nett. Selv om du har en kjernegruppe faste lesere som kommenterer har du også lesere som er yngre og eldre, friskere og sykere.

 

5.      Fokuser heller på treningsgleden fremfor hvor langt du selv løper og hvor mange repetisjoner du tar. Husk at du ikke trenger å skrive om hver eneste gang du selv trener for å dele treningsinspirasjon. Poster du et treningsopplegg, så presiser hvem det er laget for, og hvem det ikke er laget for.

 

6.      Når du skriver om mat, ta gjerne bilde av matlagingen, bordet eller hele retten, men vær bevisst om du poster bilder som viser størrelsen på din egen porsjon. Vis særlig omtanke om din egen porsjon er liten. Presiser gjerne at du for eksempel forsynte deg flere ganger.

 

7.      Skriv gjerne om klær, men unngå å skrive hvilken klesstørrelse du bruker. Husk at leserne ikke kjenner deg i virkeligheten, og bare gjetter på om deres kropper faktisk er like. Får du spørsmål om størrelsen du bruker i et plagg, svar heller på om du opplever at plagget er lite, stort eller normalt i størrelsen.

 

8.      Vær bevisst på den totale mengden bilder du legger ut der kropp er i fokus. Kropp i biniki er naturlig på en strand, men tenk på omfanget i andre settinger. Vis gjerne hva som er bak fasaden i blant og post realistiske bilder av deg selv.

 

9.      Vær varsom om du deler informasjon om dine egne kosmetiske inngrep. Sett deg inn i hva loven sier om markedsføring av slike inngrep.

 

10.  Hvis du blir kontaktet av lesere som forteller at de er syke eller har det vanskelig, send dem videre til fagpersoner. Mental Helse har en gratis, døgnåpen hjelpetelefon for mennesker som trenger noen å snakke med. Telefonnummer: 116 123 De som synes det er vanskelig å snakke med noen kan få skriftlig hjelp på Mental Helses nett-tjeneste sidetmedord.no

 


 

 Det skal ikke så mye til for å klare og følge disse retningslinjene. En ekstra setning i innlegget. Mer bevissthet hva retningslinjene går ut på. Eller bare en ekstra titt på innlegget før du trykker på publiser. Uavhengig om du har to lesere, eller om du har flere tusen vil jeg oppfordre deg til å være mer bevisst på hva du publiserer på sosiale medier. Man vet aldri hvem som sitter i andre enden å ser det du akkurat delte.

 

Victoria Larsen

22.03.2018 kl. 14:37
Det er bra dem har retningslinjer, men jeg er ikke enig i alle punktene :-)) Flott at du skriver om det

Tonje Pettersen

22.03.2018 kl. 15:48
Godt man ikke trenger å være enig i alt :)

buroysfoto

22.03.2018 kl. 16:01
Så bra skrevet! Et viktig tema.

Ligaya

22.03.2018 kl. 18:19
Her er det mange gode tips. Hadde ikke tenkt mye om det før:)

Men jeg tror ikke jeg hadde fornærmet noen ennå:)
Tonje Pettersen

Mitt navn er Tonje, jeg er 25 år fra Drammen som trenger å få litt liv i de små grå. Det kommer ikke til å bli noe rosablogg, men man skal aldri si aldri. Kanskje jeg en dag sitter å skriver om restylan og den nye vesken min til 8000...

Kontakt meg

tope_93@hotmail.com

Følg meg

Follow
Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no