hits

Kroniske smerter, men lykkelig!

  • 09.02.2017 - 14:05

Det finnes ikke et eneste menneske som kan sette seg inn i, å forstå hvordan det er og leve med kroniske smerter. Uten å ha følt det på kroppen selv kan man ikke forstå. Så enkelt er det bare! Man kan se den andre og dem lidelse, men å forstå fullt ut hvordan det er tror jeg ikke er mulig. De aller fleste TROR de forstår, TROR de har løsningen, TROR de vet hvordan det er, men jeg vet at ingen kan føle andres smerte uten å ha vært gjennom noe lignende selv.Hverdagen for mange smertepasienter handler om en ting: Å håndtere smertene og de plager som følger med.

Definisjonen på kroniske smerter lyder som følge : Smerte med varighet på minst 3-6 måneder eller mer. Så med andre ord er det ikke som som dukket opp forrige måned. Selv har jeg rundet to år med kroniske smerter og snart fire år med mye smerter, alt på grunn av et kne som nå har blitt til to bein. 

  

Når ting blir kronisk er det mye som endrer seg, både de fysiske, psykiske og miljømessige forholdene. Hukommelse og konsentrasjon blir plutselig et stort irritasjonsmoment. Søvn får en helt ny betydning og energien blir halvert da smertene stjeler resten. Friheten minsker og man blir fort flinkere på å planlegge så man skal få med seg så mye som mulig i løpet av en uke. Venner glir ifra deg noe som er leit i starten, men som i ettertid gir en form for lettelse så man kan bruke mer tid og energi på de som er igjen. 

Jeg vet ikke om jeg noen gang vil bli frisk igjen, eller om smertene vil være en del av meg resten av livet, men jeg vet en ting, Jeg vet at jeg har det bedre nå enn jeg noen gang har hatt det. Jeg har det faktisk bedre nå enn før smertene kom. (Ja, det er faktisk mulig!) 

Jeg er så heldig og ha funnet en person som jeg nå kan kalle min samboer etter 6 mnd. sammen. Han er en fantastisk person på alle måter som alltid er der og får de dårlige dagene bedre, og de gode dagene helt toppers! Jeg har ei bestevenninne som alltid er der uavhengig av noe jeg må gjøre, eller om det er noe som må prates om. Uten hun hadde ting vært relativt kjipt. Når en person sitter å shaver leggene dine etter du har brekt kneet så er det på tide og kalle vedkommende bestevenn! Ikke nok med det, men jeg har også en hårete firbeint gutt på snart et år som sprer så mye glede og kjærlighet at det til tider kan bli litt mye av det gode. Han får meg ut om dagen, og er rett og slett en opptur i hverdagen. Sist men ikke minst så har jeg kjernefamilien som i starten hadde vanskelig for å forstå, men som etterhvert har blitt en god støtte i forhold til alt som skjer rundt smertene.  Jeg kunne skrivet side opp og side ned om disse personene, men det får i så fall bli seinere. 

Dette ble et lengre innlegg en jeg planla, og hakke mer personlig enn det som var planlagt, men jeg tror det er viktig å dele ting som dette her. 30 prosent av den voksne befolkningen i Norge har en form for kroniske smerter, men informasjonen rundt dette er ikke mye å skryte av. Det er rett og slett latterlig dårlig. 

Så en liten ting helt på slutten her. Det er faktisk mulig og ha det bra med kroniske smerter, man må bare prøve å huske det på de dårlige dagene også! 

 

-------------------------♥-------------------------

For å få de siste oppdateringene på bloggen først kan dere følge meg HER

 

 

Victoria Larsen

09.02.2017 kl. 14:08
Kjempe flott skrevet innlegg! Det er utrolig viktig å være klar over, ja :-) Jeg håper du får en fin torsdag :-)

Tonje Pettersen

09.02.2017 kl. 14:14
Victoria Larsen: Tusen takk :) Håper du også får en fin dag :)

LISEAURORA

09.02.2017 kl. 14:41
Veldig fint innlegg og flott skrevet. Det er ikke så lett å forstå de som sliter med slik siden vi ikke vet hvordan det er, men du er tøff! og virker som en sterk jente. Det er bra du er lykkelig til tross for kroniske smertene. . Stå på!

Tonje Pettersen

09.02.2017 kl. 15:44
LISEAURORA: Takk for fin tilbakemelding :)

Nikita <3

09.02.2017 kl. 15:39
<3

Tonje Pettersen

09.02.2017 kl. 15:44
Nikita: :)

Sandra Marie

09.02.2017 kl. 23:50
Stå på <3

Tonje Pettersen

10.02.2017 kl. 06:43
Takk :)

Iselin Renée

10.02.2017 kl. 10:50
<3

Tonje Pettersen

10.02.2017 kl. 11:56
<3

Inger lise

10.02.2017 kl. 14:16
Sterkt og fint skrevet Tonje

Tonje Pettersen

10.02.2017 kl. 14:16
Tusen takk :)
Tonje Pettersen

Mitt navn er Tonje, jeg er 25 år fra Drammen som trenger å få litt liv i de små grå. Det kommer ikke til å bli noe rosablogg, men man skal aldri si aldri. Kanskje jeg en dag sitter å skriver om restylan og den nye vesken min til 8000...

Kontakt meg

tope_93@hotmail.com

Følg meg

Follow
Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no